PIACI KFI - 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00444

ÚJ TÍPUSÚ REAGENSKÉSZLETEK FEJLESZTÉSÉRE NYERT ÁLLAMI TÁMOGATÁST A TS LABOR KFT. ÉS AZ ASTRIDBIO TECHNOLOGIES KFT.

„Glikolizációs mintázaton alapuló reagens termékek létrehozása és diagnosztikai fejlesztések megvalósítása” címmel 496,65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Astridbio Technologies Kft. és a TS Labor Kft. konzorciumban megvalósuló projektje.. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) által támogatott projekt célja olyan K+F tevékenységhez kapcsolódó innovációs reagens készlet létrehozása, amely a nemzetközi piacon egyedülálló módon képes lesz a különböző mérgezések, vírusfertőzések, gyógyszeres kezelések és egyéb okok miatt kialakuló májbetegségek korai azonosítására.

A projekt célja új fajta, a fehérjék glikozilációját érzékenyen és nagy pontossággal kimutatni képes reagensrendszerek kidolgozása, amelyek rendkívül hasznos eszközök lesznek többféle glikánelemzésre épülő fejlesztés során, így a biomarkerek azonosításában, a fehérje típusú gyógyszerek minőségellenőrzésében, őssejtek jellemzésénél, metabolikus, immun eredetű és daganatos betegségek diagnosztikájában, valamint a terápia nyomon követésében.

A fejlesztés eredményeként olyan diagnosztikai eljárásokat kívánunk létrehozni, amelyek elsősorban a máj krónikus megbetegedéseinek, kóros folyamatainak korai markereit, az egyes szérumfehérjék megváltozott glikozilációját képesek detektálni. Ezeket gyógyszermellékhatások detektálására, májbetegségek kimutatására is lehet majd alkalmazni. A létrehozott reagensek és rendszerek viszont nem kizárólag diagnosztikai jelentőségűek lesznek, de általuk számos kísérleti laboratórium és gyógyszerfejlesztő cég számára is elérhetővé válik a különböző glikolizációs mintázatok célzott analízise.

A konzorciumi formában megvalósuló projekt előreláthatólag 2023 februárjáig fog megvalósulni budapesti és szegedi telephelyeken.

Projekt címe: Glikolizációs mintázaton alapuló reagens termékek létrehozása és diagnosztikai fejlesztések megvalósítása
Projektazonosító: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00444
Támogatás összege (Konzorcium): 496 656 900 Ft
Támogatás összege (TS Labor Kft.):  263 606 900 Ft
Támogatás mértéke (Konzorcium): 64,83 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.01.31.

 

Webáruház készítés