GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080

Kedvezményezettek neve:

TS Labor Kft., konzorciumvezető

Pannónia Medicina Zrt., konzorciumi tag

Szegedi Tudományegyetem, konzorciumi tag

A projekt címe:Növények extra tápanyag ellátását szolgáló rendszer kutatás fejlesztése 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.23.

Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080

A szerződött támogatás összege: 606.072.015 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):68,27%

A projekt tartalmának bemutatása:

Jelen projekt célja egy olyan új, komplex technológiai eljárás kifejlesztése, amely nanotechnológia segítségével maximalizálja a növények tápanyag ellátását a hidropóniás rendszerben történő termesztés és a liofilizációs eljárás során.

A növénytermesztés technológiai fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek csoportja. Ez olyan megoldások összességét jelenti, amelyek megkerülik a termőföld használatát növénytermesztés során, mint például a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. A hidropóniás növénytermesztés segítségével lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére, ráadásul a precízen kontrollált termesztési körülményeknek köszönhetően a növények hasznosítható beltartalma is javíthatóvá válik, ezzel a termékek minőségét a hagyományos termőföldes módszerek felé helyezve.

A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak; a rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása egy összetett kihívás. A tápoldatok alapvető tulajdonságainak beállítása, mint az összetétel, kémhatás és hőmérséklet sok esetben nehézségekbe ütközik. A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel.

A nanorészecske kolloidokkal történő hidropóniás tápanyagleadása a növények részére egy újszerű lehetőséget kínál a növénytermesztés optimalizálására, hiszen a részecskék megfelelő felületi stabilizálásának segítségével olyan rendszereket alakíthatunk ki, melyek paraméterei az adott növény igényeihez alakíthatók anélkül, hogy az esszenciális elemek komplex képződésével, illetve csapadékképződésével kellene számolni.

 A tápoldat-kolloidok fejlesztése mellett célunk a hidropóniás rendszerek növénytámogató ültetőközegeinek fejlesztése, hiszen az ezek kialakítására használt nagyfelületű anyagok szintén nagy jelentőséggel bírnak. A szubsztátok porozitása, szemcsemérete és hidrofobicitása mind befolyásolni képesek a hidropóniás folyamatok hatékonyságát, ezért kutatási tevékenységünk során sor kerül olyan hordozók kialakítására, amelyek segítségével a leghatékonyabban használhatjuk fel a nanorészecske-kolloid alapú tápoldatokat.

A munkafolyamat eredménye egy olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszer, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez. A hidropóniás módon termesztett növények tartósítása szintén jelentős kihívás. Olyan speciális tartósítási eljárásra van szükség, amely megőrzi a hidropónia segítségével javított beltartalmat is. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely nagy hatékonysággal képes a növények víztartalmát lecsökkenteni, a szárazanyag tartalmukat nagymértékben megkímélve.

Célunk olyan növényspecifikus liofilizálási protokollok fejlesztése, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok, stb.), ezzel a hidropóniás termékek felhasználáskori minőségét maximalizálva. A projektünk eredményeként tűztük ki, hogy a 3 mikrozöld felhasználásával készült megnövelt antioxidáns, C- és D-vitamin tartalommal bíró táplálékkiegészítő kapszula kidolgozása valósuljon meg.

TS Labor Kft

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080

Munkatársaink

Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésükre mobiltelefonon keresztül is. Kérjen személyesen részletes árajánlatot!

mail: info@tslabor.hu

 

Dr. Balog Gábor -

Termékmenedzser - Patologia

06 /70/ 9777 682

 

Pavelka Andrea -

Termékmenedzser - Műanyagáru - Pipetta

06 /70/ 9777 686

 

Kozma Péter -

Termékmenedzser - keleti régió

06 /70/ 9777 661

 

Sasvári Ágnes -

Termékmenedzser

06 /70/ 9777 670

 

Dr. Fülöp András -

Termékmenedzser

06 /70/ 9777 696

 

Gindele Richárd -

Termékmenedzser

06 /70/ 9777 660